HSP

HSP staat voor Highly sensitive person, dat wil zeggen: een hoog sensitief persoon. 
Hoog sensitieve volwassenen en kinderen zijn doorgaans gevoeliger dan doorsnee mensen.
Zo ongeveer 20% van de bevolking is een hsp.


De kenmerken van hsp voor volwassenen en kinderen zijn:

Zowel kinderen alswel volwassenen zijn doorgaans gevoeliger voor sfeer en prikkels van buitenaf.
Die sfeer kan wel of niet goed voelen en kan al liggen aan geur, kleur of andere mensen. Voor kinderen kan bijvoorbeeld  een verjaardagsfeestje heel indringend zijn of een logeerpartijtje bij anderen.

Hsp hebben meer tijd nodig om de indrukken die ze opdoen te verwerken

Ze voelen emoties,stemmingen,gevoelens van anderen haarfijn aan; bijvoorbeeld  een kind in de klas die hsp is, kan hierdoor soms erg afgeleid raken. De  plek in de klas waar dat kind zit, is dan best belangrijk

Mensen met hsp zien meer kleine details

Hsp zijn ook fantasierijker,intuitiever, kunnen soms dromerig overkomen

Hsp zijn ook gevoelig en ontvankelijk voor muziek, kunst,  verhalen en films. Reageren ook emotioneler en heftiger op bijvoorbeeld films, muziek of verhalen. Het komt dieper binnen en blijft daardoor ook langer 'hangen''

Hoog sensitieve mensen hebben sneller last van spanning, stress, hoofdpijn. Kunnen ook hierdoor een 'druk' hoofd hebben en inslaapproblemen, omdat de prikkels pas 's nachts verwerkt worden. Ook klagen ze sneller over moeheid.

Hsp vinden begrenzing moeilijk, omdat ze dikwijls wel heel empathisch zijn naar anderen toe. Hierdoor voelen ze hun eigen grenzen wat moeilijker.

Hsp kunnen last hebben van een druk hoofd

Hsp , vaak kinderen, lijken snel angstig. Soms lijkt dit in de ogen van volwassenen maar iets heel kleins


Veel  kinderen en volwassenen ervaren overgevoeligheid als een last. Tegelijkertijd is hooggevoeligheid ook een kracht,een mooie kwaliteit, die je kunt leren te hanteren. Dit betekent niet, dat je je kind opeens moet overbeschermen tegen alle invloeden van de buitenwereld.

Kunstzinnige coaching  werkt met hooggevoelige volwassenen en kinderen op een kunstzinnige kreatieve wijze met behulp van verhalen,dromen en kunstzinnige uitingen. Hoe ga je  goed  met hoogsensitieve kwaliteiten om? Hoe hanteer je je hooggevoeligheid als volwassene binnen je gezin, je werk en binnen je relaties?  Hoe kun je jezelf op een goeie manier begrenzen? Hoe kom je juist bij die kracht en versterk je eigenwaarde en zelfvertrouwen? Kunstzinnige Coaching heeft al met veel kinderen en volwassenen met hsp gewerkt.