Monique Rutten is kunstzinnig coach en kunstenares. Zij heeft sinds 1993 ervaring in het begeleiden van kinderen vanaf 7 jaar, jongeren en volwassenen, individueel en in groepen.

Monique studeerde af aan de HBO Jeugd-en welzijnswerk (tegenwoordig: SPH) en de Akademie voor Beeldende kunsten te Tilburg en de School voor Kunstzinnige therapie Cochenille (inclusief een vierde supervisie jaar). Daarnaast heeft ze diverse trainingen gevolgd, oa autobiografie van Gabriel Prinsenberg tbv loopbaanbegeleiding en coaching.


Ze heeft kunstzinnige therapie en werkbegeleiding gegeven via de kunstzinnige therapieopleiding Cochenille en Helias en via het GAK in Eindhoven, ten behoeve van reïntegratie. 
Ze verzorgt workshops binnen bedrijven en voor individuele groepen, alleen en in samenwerking met andere kunstenaars. Ze geeft SOVA en faalangstreductietrainingen op scholen. 

Naast haar werk als kunstzinnig coach werkt ze als professioneel beeldend kunstenares.
Ze heeft samengewerkt met de Stichting Tentakel en heeft meerdere kunstworkshops aan klassen van middelbare scholen verzorgd. Op het Erasmuscollege werkt ze sinds drie jaar enkele uren per week en geeft CKV,tekenen en individuele coaching aan leerlingen. Momenteel werkt ze sinds september 2011 1 dag per week op de Meander School voor bijzonder onderwijs te Rijswijk en geeft daar individuele coaching en begeleiding aan kinderen.